En guide till barnaktiviteter på Öland

02 juni 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Öland, en ö kantad med milslånga stränder, historiska sevärdheter och landskap som inbjuder till äventyr, är ett utmärkt semesterdestination för familjer. På denna soliga ö kan barnen få möjlighet att utforska, lära och leka i en variationsrik och inspirerande miljö. Från de fascinerande fornlämningarna till nyskapande lekplatser, här finns aktiviteter för alla åldrar och intressen. Låt oss guida er genom några av de mest spännande barnaktiviteterna som Öland har att erbjuda.

Historiska upptäckter och naturäventyr

Öland är fullt av historiska platser som kan göra vilken familjeutflykt som helst till en lärorik upplevelse. Ett besök på Ölands Museum Himmelsberga ger en inblick i öns kulturhistoria med friluftsmuseum och konstutställningar. För de naturintresserade finns det gott om möjligheter att upptäcka öns unika flora och fauna. Stora Alvaret, med sin ödsliga kalkstensslätt, bjuder inte bara på ett unikt landskap utan också en biologisk mångfald som är klassad som världsarv av UNESCO. Barn med intresse för djurlivet kan njuta av ett besök vid stationerna längs Ölands Östra och Västra fågelmigrationsleder, speciellt under våren och hösten då tusentals fåglar passerar ön. På dess stränder kan man lätt spendera timmar med att leta efter fossiler och udda stenar eller bara bygga sandslott och hoppa i vågorna.

barnaktivitet öland

Kreativa och lärorika aktiviteter

Kreativitet och lärande går hand i hand. Man kan delta i olika workshops och barnaktiviteter öland som sätter deras skapande i fokus. I Borgholms Slottsruin kan barnen klä ut sig och leva sig in i historiens vingslag genom olika dramatiserade turer och evenemang. Flera hantverkare och konstnärer på ön erbjuder också verkstäder där barnen kan måla, dreja eller bygga med sina händer. För de små forskarna finns Eketorps Borg, en rekonstruerad järnåldersborg där barnen kan delta i arkeologiska utgrävningar och lära sig om de gamla tidernas livsstil på Öland. Om du har teknikintresserade barn, missa inte en chans att besöka Ölands Tekniska Museum där historiska maskiner och verktyg visas upp och ibland även körs.

Äventyr och spänning

Äventyr och spänning är aldrig långt borta på Öland. Ett besök i Trollskogen kommer att sätta igång fantasin hos barn i alla åldrar, med sina vridna träd och spännande stigar som leder längs kustlinjen. Långs vägen kan man stöta på sagoinspirerade skulpturer och kanske till och med ett och annat troll om man har tur (eller otur). För familjer som söker mer adrenalin kan man prova på seglingskurser, vind- och kitesurfing, eller varför inte en färd i en riktig go-kart? På Öland finns det flera anläggningar som erbjuder utmanande banor och möjlighet till en fartfylld dag för hela familjen.

Fler nyheter